Яблунівська громада

Чернігівська область, Прилуцький район

24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 15.03.2024 10:37
Кількість переглядів: 34

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

  Дата обрана не випадково - цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу - туберкульозну паличку. Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у 2023 році: «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!».

 Вона звертає увагу, що в наших спільних силах з ним покінчити до 2030 року та, таким чином, досягти цілей сталого розвитку. В Україні, згідно з Указом Президента України від 22 березня 2002 року № 290 «Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз», встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюваннями на туберкульоз, який також відзначається 24 березня і є важливою подією, оскільки має велике значення для підвищення рівня освіченості населення з питань розповсюдження, діагностики, профілактики та лікування.

Це особливо важливо в контексті пандемії COVID-19, яка відтінила й дещо ослабила увагу до проблем боротьби з туберкульозом. Головні цілі в проведенні заходів до Дня боротьби з туберкульозом - надати максимальну інформацію населенню про небезпечність, шляхи поширення, попередження туберкульозу. А також про необхідність своєчасного проведення флюорографічного обстеження, протитуберкульозного щеплення, туберкулінодіагностики, хіміопрофілактики та дотримування всіх лікарських рекомендацій при лікуванні.

Туберкульоз -  інфекційне захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі, що викликається мікобактерією туберкульозу. Від цієї хвороби страждають люди різного віку і статі, з різним соціальним статусом. Він вражає практично всі органи та системи організму: легені, мозок, нирки, лімфатичні вузли, кістки, очі, шкіру, але найбільш частою локалізацією є органи дихання. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини.

 Здебільшого туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові. Велике значення має стан імунної системи організму, на який негативно впливають стресові ситуації і депресія. Знижують стійкість організму до туберкульозної інфекції погані умови проживання, хронічні захворювання, неякісне харчування, паління тютюну і вживання алкоголю. Найбільший ризик захворіти на туберкульоз мають ВІЛ – інфіковані та хворі на СНІД. Високому ризику підлягають люди, які постійно контактують з хворими на відкриту форму туберкульозу. Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно: Відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму. Слідкувати за чистотою і порядком в приміщенні і за його межами. Не допускати захаращення і скупчення пилу. Щодня проводити прибирання квартири і меблів вологим способом.

 Як можна частіше провітрювати приміщення. Не чистити в кімнаті одяг і взуття. Завжди мити руки перед їжею. Дотримуватися режим харчування. Не купувати м'ясо, молоко на стихійних ринках. У їжу вживати тільки кип'ячене молоко. Дотримуватися режим праці та відпочинку. Гартувати свій організм. Займатися фізкультурою і спортом. Частіше бувати на свіжому повітрі. Боротися зі стресом. Регулярно проходити флюорографічне обстеження. Бути непримиренним до санітарних недоліків.

Чи не соромитися робити зауваження немудрим. Дотримуючись необхідні запобіжні заходи, можна убезпечити себе від небезпеки зараження. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих. А якщо ви думаєте, що вас це не торкнеться, то ви помиляєтеся. Туберкульоз не переможений, він серед нас, і в кожну хвилину на Землі від нього страждають люди.

 Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я. Обов`язок кожної людини - уважно слідкувати за своїм здоров`ям, постійно зміцнювати і загартовувати свій організм, додержуватися термінів щеплень проти туберкульозу та інших керованих інфекцій, своєчасно проходити профілактичні огляди, а також - вчасно звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням.

  ЛІКАР ЗНАЄ КРАЩЕ НІЖ ІНТЕРНЕТ! Якщо у Вас є підстави підозрювати туберкульоз у себе, своїх рідних чи знайомих, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря. Він за необхідності направить на консультацію до фтизіатра. Пам'ятайте!!! Вчасно розпочате лікування дає можливість повного одужання та запобігає подальшій поширеності випадків туберкульозу серед населення. Для успішного лікування та профілактики туберкульозу потрібні не лише знання про хворобу, а й посилена увага, бажання перемогти її та відповідальність хворого, лікаря, громади і всього суспільства! СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ ЗУПИНИМО ТУБЕРКУЛЬОЗ В УКРАЇНІ!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь